Dati un LIKE

Incepand cu 1 Februarie 2012 vom organiza concursuri in fiecare luna.Valoarea premiului sa fie?

marți, 26 aprilie 2011

Ce invarte Mihai Tusac Claudiu primarul Mangaliei

Şcolit în materie de transfer de bani şi proprietăţi către firme anonime în perioada petrecută ca administrator la Transbitum SA (1997-2004), Claudiu Tusac şi-a aplicat cunoştinţele pentru a-şi ascunde participaţia dintr-o firmă ce colectează milioane de euro de la Primăria Mangalia.
În lipsa unei probe directe imposibil de obţinut pe căi jurnalistice, o multitudine de probe indirecte, ce se coroborează perfect între ele, demonstrează că milioanele Primăriei Mangalia intră direct în buzunarul primarului Tusac.
Cum a intrat Village în afaceri cu bitum
În data de 6 iunie 2001, la Mangalia lua naştere SC Village Tour SRL, o persoană juridică de drept privat român, fondată de doi investitori de cetăţenie străină: belgianul Claudiu Mihai Tusac, născut la Galaţi, şi neamţul Johann Negrea, născut la Vatra Dornei, cu un aport de 70, respectiv 30% din capitalul social de 69 de dolari.
După un an de activitate în turism – timp în care a preluat campingul Zodiac din Jupiter şi două active pe malul lacului Tismana – noua firmă intra în afaceri cu bitum. Primul pas a fost achiziţia unei staţii de mixturi asfaltice (în data de 23.12.2003) de la regia autonomă GOLD din Mangalia, aflată în pragul executării silite cu creditorul Casa de Pensii.
Preţul, de chilipir: 601.000.020 lei + TVA. A urmat, din scurt, semnarea unui contract cu Primăria (nr. 60/26.04.2004), pentru asfaltarea cartierului Colonişti şi a străzilor centrale din oraş şi staţiuni, în valoare de 135.253.162.000 de lei vechi (3,3 milioane de euro).
Într-un document oficial din 2006 (Cerere de Finanţare pentru proiectul „Port turistic Mangalia”), se arată că valoarea contractului de asfaltare (menţionat la capitolul „experienţa în proiecte similare”) a fost de 200 de miliarde de lei vechi, echivalentul a 5 milioane de euro, ceea ce induce ideea existenţei unui act adiţional de actualizare a sumelor negociate iniţial.
Oricum ar fi, îndată după tranzacţia „multinaţională”, patronii de la Village s-au lepădat de cetăţeniile lor străine, hotărând să devină aleşi locali români – primul judeţean, celălat municipal.
Mişcarea i-a dăunat neamţului Nae Negrea, doi ani mai târziu acesta fiind exclus din calitatea de consilier local de Mangalia, pe motive de incompatibilitate.
Mult mai intuitiv şi mai experimentat, belgianul şi-a vândut, în data de 16.08.2004, părţile sociale de la Village către Mersina Investment LLC, o societate anonimă din Statele Unite ale Americii, contra sumei de 60.000 USD, evitând orice suspendare eventuală din calitatea de ales local judeţean.
Tusac a făcut măgării pentru Village
Rămasă oficial fără fondatorul ei principal, Village Tour şi-a continuat activitatea cu succes, colectând noi milioane de euro, şi tot de la Primăria Mangalia. Astfel, în data de 28.06.2007 societatea semnează un nou contract de asfaltări (nr. 2684) cu ADPP Mangalia, în valoare de 5.830.150 RON (58 de miliarde de lei vechi). 30% din lucrări au fost facturate încă din 2007, însă din contravaloarea acestora de 17 miliarde de lei vechi, ADPP-ul a plătit doar 2,6.
Mai mult, în aprilie 2008, autoritatea locală a denunţat unilateral contractul pentru temeiuri de neexecutare a lucrărilor, litigiul părţilor fiind supus, pe rând, spre soluţionarea instanţelor de comercial şi contencios-administrativ ale Tribunalului Constanţa.
În luna noiembrie a menţionatului an, când abia fusese stabilită competenţa matrială a instanţei de judecată, ADPP-ul şi Village-ul s-au împăcat pe calea concilierii directe, convenind să prelungească durata contractului cu încă un an, să modifice preţul total, dar şi preţul unitar al lucrărilor, să introducă lucrări suplimentare în contract, să stabilească un nou grafic de plăţi.
Înainte ca această tocmeală profund ilegală să dobândească valoare juridică prin consacrarea celor convenite într-un act adiţional, ADPP-ul a comandat şi a plătit lucrări noi (preparat dressing şi reparat strat piatră spartă, ambele în zona portului turistic), ce nu erau incluse în contract, în valoare de 1,4 miliarde de lei vechi. În 2009, în intervalul ianuarie-august, Village a încasat alte 47 de miliarde de lei vechi de la ADPP, pentru câteva mii de petice de asfalt (lucrările noi prevăzute în contractul iniţial fiind înlocuite de plombe, prin actul adiţional).
Toate aceste împrejurări arată în clar că Village Tour SRL a beneficiat de un tratament extrem de favorabil, culmea într-o perioadă în care primarul în exerciţiu, Claudiu Tusac, vâna orice neregulă la toţi agenţii economici semnificativi din Mangalia, beşteliţi cu sute de contravenţii pentru abateri mai mult imaginare, decât reale.
Este la fel de clar că Tusac aplica un standard dublu, după zicala „pentru unii mumă, pentru alţii ciumă”.
Tusac a administrat afacerile Mersina, iar soţia a fost procuristă Mersina
De fapt, primarul făcea măgării pentru el însuşi, de vreme ce între persoana sa şi Mersina Investments (firma anonimă care a cumpărat părţile sale sociale de la Village Tour SRL) există şi alte legături neprincipiale, imposibil de explicat altfel decât prin recurs la postulatul că proprietarul anonim care colectează milioanele de euro ale Primăriei Mangalia este însuşi primarul Tusac.
Altfel spus, că Mersina este proprietatea lui Tusac, vidanja prin care acesta suge banii publici pe care-i administrează ca ordonator principal de credite.
În primul rând, în aceeaşi zi de 16 august 2004 în care i-a plătit lui Tusac 60.000 USD pentru părţile sociale de la Village Tour, Mersina Investments LLC cumpăra de la actualul primar şi de la soţia sa, Monica Grosu, şi părţile sociale de la Thalasso House SRL, cu sediul în campingul de la Jupiter.
Preţul tranzacţiei: 20.000 USD. Pe 3 martie 2008, Mersina cesionează cu titlu gratuit 95% din capitalul social de la Thalasso către Monica Grosu şi 5% către Lexius Investment, firma de contabilitate a grupului de firme din campingul de la Jupiter.
La aceeaşi dată, Claudiu Tusac este revocat din funcţia de administrator, pe care o deţinuse în acord cu firma anonimă americană timp de patru ani.
În al doilea rând, Monica Grosu a fost procurista Mersina Investments LLC, în baza unei procuriilor 9174/22.09.2004, respectiv 4.000/21.06.2005, calitate din care a numit apropiaţi ai familiei în funcţii executive la Village Tour: pe Ion Costea (soţul contabilei de la Lexius Investment), Ionuţ Vaida (fost angajat al Primăriei Mangalia), Doina Bănică sau Violeta Cânepă (vecina de scară a părinţilor lui Tusac din Galaţi).
În al treilea rând, firmele MTC Atlantis City SRL, MTC Imobiliar Construct SRL şi MTC Group International, deţinute exclusiv de către Monica Grosu, sunt cazate gratuit, în baza unor contracte de comodat, în hotelul proprietatea Village Tour SRL din campingul Jupiter, cu acordul asociatului principal – Mersina Investments LLC.
Soţii Tusac-Grosu locuiesc în casă la Mersina
În al patrulea rând, soţii Tusac-Grosu locuiesc în hotelul proprietatea Village Tour, cu acordul deplin al firmei Mersina.
În al cincilea rând, firma Mersina mai are doi procurişti în România: Ion Costea şi Maria Cristina Neculae. Costea este soţul doamnei de la Lexius Investment, aşa cum am arătat, dar şi un vechi angajat de la Transbitum SA, din vremea când Claudiu Tusac era director general şi deprindea practica transferului de bani şi proprietăţi către firme anonime off-shore.
Neculae este o avocată din Constanţa, care reprezintă în instanţă Village Tour şi Thalasso, însă deţine relaţii financiare şi de familie, extrem de strânse, cu familia Tusac-Grosu. Astfel, soţul avocatei, Ionel Cătălin Niculae este membru fondator la MTC Imobiliar Construct SRL, alături de Violeta Cânepă, vecina de scară a părinţilor lui Tusac.
Pe 15 ianuarie 2007, soţul şi vecina au cesionat gratuit părţile sociale ale acestei firme către Monica Grosu, ambii prin mandatar Cristina Maria Niculae. În locul Monicăi, Hotărârea asociaţilor a fost semnată de Ion Costea, acţionând şi el în baza unei procuri speciale.
… şi construiesc pe terenul Mersina
În al şaselea rând, MTC Atlantis City SRL, societate deţinută de Monica Grosu, a demarat, în 2009, un amplu proiect rezidenţial, pe un terenul de 7.350 mp din staţiunea Olimp, zona Parc Afrodita-Hotel Craiova, proprietatea firmei Village Tour SRL.
Village a dobândit proprietatea terenului în baza contractului de vânzare cumpărare autentificat sub nr. 2316/10.12.2004 la BNP Jerca Valentin, încheiat cu Municipiul Mangalia, pentru contravaloarea de 13,3 miliarde de lei vechi plus TVA.
În al şaptelea rând, în contractul menţionat la punctul şase Village Tour SRL a fost reprezentată de Monica Grosu, deşi formal soţii Tusac-Grosu îşi cesionaseră părţile sociale către Mersina Investments LLC.
Dacă acestor şapte legături neprincipiale le adăugăm şi cele două împrejurări pe larg descrise în prima parte a articolului – calitatea de fondator a actualului primar şi favorizarea Village Tour în privinţa reluării şi modificării ilegale a contractului de asfaltare – atunci este clar pentru toată lumea că Mersina (asociatul principal de la Village) este doar un alt buzunar, neoficial şi ascuns, al primarului Tusac, un off-shore către care şi-a transferat acesta banii şi proprietăţile obţinute în mod ilegal

2 comentarii:

  1. Il doare in Cot pe TuseacaMangaliaDeBANI asta de ce ai scris aici....Are bani Pusi de-o parte sa ii mituiasca si pe aia de-la HAGA.


    Legile sunt date in tara asta Pt clasa muncitoare....Nu pt Bogatasi.

    Amice Nu te ia nimeni in seama.

    Cea ce nu integ eu ...de ce ii lasa pe cacanari astia care au fugit de regimul comunist ...si au venit acum sa ne conduca tara. De ce nu il lasa si pe REGE sa isi ocupe tronul si Ne-am termiant de tot.

    RăspundețiȘtergere
  2. Frate eu te inteleg perfect ... dar sa stii ca cu o floare nu se face primavara .... noi astia care suntem in clasa muncitoare suntem manipulati dupa bunul plac si interesul fiecarui politician...

    Noi degeaba ne zbatem sa avem o viata mai buna... e greu intr-adevar dar noi nu prea avem sanse deoarece SISTEMUL E CORUPT.... Pestele de la cap se impute

    RăspundețiȘtergere

Comentarii