Dati un LIKE

Incepand cu 1 Februarie 2012 vom organiza concursuri in fiecare luna.Valoarea premiului sa fie?

joi, 28 aprilie 2011

Domnule Tusac ce faceti cu banii nostri?

Curtea de Conturi a descoperit grave abateri şi chiar fapte penale în activitatea primarului municipiului Mangalia, Claudiu Tusac. În urma auditului financiar pentru anul 2009, reprezentanţii Camerei de Conturi Constanţa au scos la iveală modul total iresponsabil şi ilegal în care se cheltuieşte banul public la Mangalia. Controlul a fost efectuat în perioada 25 octombrie – 12 decembrie 2010.
Potrivit raportului Curţii de Conturi, semnat de directorul Victor Lucian Borş, pentru anul 2009, la nivelul unităţii administrativ-teritoriale a municipiului Mangalia, nu a existat buget aprobat prin hotărâre de consiliu local, fapt datorat disensiunilor existente între primarul localităţii, pe de o parte şi consilierii locali, pe de altă parte.

În astfel de situaţii, legea spune că încadrarea cheltuielilor trebuie să se facă în limita a 1/12 din bugetul anului precedent, respectiv al anului 2008 în cazul de faţă.


Cum a încălcat Tusac legea
Potrivit Camerei de Conturi, „pentru funcţionarea activităţii primăriei şi în contradicţie cu prevederile legale, instituţia a efectuat angajamentele ordonanţările şi plăţile în anul 2009 în baza unui buget semnat doar de primarul localităţii, Mihai Claudiu Tusac, şi de directorul general al direcţiei economice, Popa Florea, fără semnătura consilierului local care îndeplinea calitatea de preşedinte de şedinţă”.

Având în vedere cele prezentate, rezultă că în situaţia neadoptării bugetului local de către autorităţile deliberative, primarul trebuia să aplice în 2009 bugetul anului 2008, cu încadrarea cheltuielilor în limita lunară de 1/12 din bugetul anului precedent.

În aceste condiţii, toate cheltuielile realizate peste limita şi în afara condiţiilor impuse de lege se consideră deturnări de fonduri. Astfel, potrivit analizei Camerei de Conturi Constanţa, „valoarea operaţiunilor care constituie abateri, estimate în baza datelor din conturile de execuţie ale Trezoreriei Mangalia, este de 4.015.732 lei, reprezentând plăţi peste prevederile buge-tar legale aprobate”.
„Faptele prezentate mai sus, prin care în anul 2009 au fost angajate, ordonanţate, lichidate şi plătite sume din fonduri publice peste limita aprobată prin bugetul din anul 2008, constituie INFRACŢIUNE”, se mai precizează în raport.

De asemenea, auditul a consemnat că persoana în sarcina căreia s-au descoperit aceste abateri este primarul Claudiu Tusac. Conform legii, faptele şi infracţiunile sesizate de Curtea de Conturi se pedepsesc cu închisoarea de la 1 la 3 ani şi amenzi cuprinse între 5.000 şi 25.000 lei.
„Pentru abaterile constatate, a fost întocmit Procesul verbal nr. 104633/02.12.2010, prin care au fost constatate fapte pentru care există indicii că au fost săvârşite cu încălcarea legii penale”, se mai arată în raport, care a fost trimis spre cercetare şi organelor statelor abilitate.


Plăţi nelegale de peste 2,7 milioane de lei
O altă abatere gravă descoperită în urma auditului vizează achitarea de către primărie a subvenţiei energiei termice către SC Rominservices Therm SA Mangalia. Mai exact, primăria a întârziat să aducă la cunoştinţa furnizorului de energie termică faptul că, prin şedinţa din 2 februarie 2009, s-a votat micşorarea preţului gigacaloriei, de la 396 lei la 165 lei. Deoarece hotărârea cu pricina nu a fost adusă la cunoştinţa SC Rominservices, societatea a facturat în continuare cu preţul vechi.
În aceste condiţii, „municipiul Mangalia a plătit în plus furnizorului de energie termică subvenţie în sumă de 2.756.647 lei”. „Această sumă reprezintă plăţi nelegale pentru care, în timpul misiunii de audit s-au calculat foloase nerealizate în valoare de 178.751 lei”, spune Curtea de Conturi. Instituţia de control indică drept responsabili pentru această neregulă pe primarul Tusac, dar şi pe Popa Florea, directorul Direcţiei Economice a primăriei.


Pază fără bani în buget
Un alt aspect sesizat de Curtea de Conturi se referă la un contract al Primăriei privind angajarea unei societăţi private de pază, care să asigure liniştea publică. Potrivit auditului, „achiziţia acestui contract s-a făcut fără respectarea prevederilor legislative privind achiziţiile publice”.
Mai exact, contractul atribuit era mult mai mare decât limita prevăzută de lege, iar în momentul încheierii lui, primăria nu avea resursele necesare pentru a suporta această cheltuială. Prejudiciul estimat se ridică la aproximativ 87.000 lei. Conform Camerei de Conturi, această faptă constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă între 80.000 şi 100.000 lei.


Polaris, contract nelegal
Şi pentru că vorbim de Primăria Mangalia nu puteam să nu vorbim şi de o firmă atât de dragă edililor pesedişti. Este vorba despre SC Polaris, societatea patronată de deputatul Eduard Martin.
Potrivit Camerei de Conturi, la data de 13.11.2008, între Primăria Mangalia, SC Uranus SA (n.r. – firma care asigura salubrizarea oraşului până la venirea lui Tusac) şi SC Polaris a fost încheiat un act de novaţie a contractului de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare prin concesionare a municipiului Mangalia nr. 35/25.04. 2005.

Prin actul de novaţie încheiat, toate drepturile şi obligaţiile SC Uranus se transmit în sarcina SC Polaris. Astfel, firma lui Martin prelua salubrizarea în Mangalia.

Însă, contractul s-a făcut fără respectarea legii, după cum aveau să constate inspectorii Camerei de Conturi. Pentru că acest contract s-a făcut cu abatere de la legea privind atribuirea contractelor de concesiune de lucrări publice, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice a aplicat Primăriei Mangalia o amendă contravenţională de 70.000 lei, din care instituţia a plătit jumătate, adică 35.000 lei. Deşi amenda trebuia plătită de cel care a semnat contractul de novaţie, adică primarul Tusac, plata sancţiunii a fost efectuată din buget, banii fiind luaţi de la capitolul „Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică”. Acest aspect este „contrar prevederilor art.25 din Legea 273/2006 referitoare la destinaţia precisă şi limitată a cheltuielilor prevăzute în capitole şi articole”, se arată în raport. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii